Piškotki omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjate z uporabo piškotkov.

VEČJI KRAJI

Ljutomer

Ljutomer ali Lotmerk, kot mu pravijo domačini, je upravno in kulturno središče Prlekije, pokrajine na desnem bregu reke Mure. 
Mestno jedro sestavljajo trije trgi: Glavni, Stari in Miklošičev trg. Na Glavnem trgu stoji kip Brezmadežne Marije, postavljen leta 1729, na Starem trgu najdete Anino kapelo iz leta 1756, na Miklošičevem trgu pa je bila leta 1736 postavljena kapela Sv. Florijana. V neposredni bližini stoji Župnijska cerkev Sv. Janeza Krstnika. V njej se nahaja grobnica, v kateri je pokopan Rudolf Lasberški, eden od lastnikov gradu Cven.
Ljubitelje zgodovine bodo navdšile tri muzejske zbirke: Splošna muzejska zbirka, Taborsko gibanje na slovenskem in Zbirka fotografij in filmov dr. Karola Grossmanna. Muzej Ljutomerski kasač in hipodrom pa prikazujeta in pričata o prvih konjskih dirkah na slovenskem. Kasaški šport in konjske dirke sta pustila pomemben pečat v preteklosti in sooblikujeta utrip življenja v Prlekiji tudi danes. Kasaški klub Ljutomer vsako leto poleti priredi osem konjskih dirk in tako popestri nedeljske popoldneve.
Tudi lončarstvo je imelo na tem področju v preteklosti pomembno vlogo. V dužini Žuman izdelujejo lončevino že dobro stoletje. Izdelki družinskih rodov so zbrani v Muzeju lončarskih izdelkov Žuman.
Ljutomer je najstarejše središče z vinsko tradicijo na tem področju. V Vinski kleti Ljutomerčan so znani po odličnih belih vinih, ki prihajajo z vinorodnega območja Jeruzalemskih goric.
Oddih in senco v vročih poletnih mesecih boste našli pod mogočnimi hrasti, zasajenimi v 19. stoletju v Parku I. slovenskega tabora, kjer je 9. avgusta 1868 zaživela ideja o Zedinjeni Sloveniji. Osvežitev pa ponuja tudi Letno kopališče Ljutomer, ki se nahaja v neposredni bližini parka.Murska Sobota

Murska Sobota je edina mestna občina v Pomurju. Je upravno in kulturno središče Prekmurja, pokrajine na levem bregu reke Mure. 
Sprehod po tem živahnem mestu lahko začnemo pri Gradu Murska Sobota. Dvonadstropni renesančni dvorec z izstopajočimi pravokotnimi ogelnimi stolpi se v virih prvič omenja leta 1255, današnjo podobo pa je dobil zvečine v prvi polovici 18. stoletja. Lastniki gradu so se menjali, leta 1934 pa je prešel v last Občine Murska Sobota. V notranjosti se je ohranil imeniten grajski salon, arhitekturno pa izstopa še nekdanja grajska kapela, danes profani prostor za civilne poroke. V gradu se nahaja Pomurski muzej Murska Sobota s stalno razstavo o zgodovini Prekmurja ter tematskimi razstavami in programi, ki se vrstijo skozi leto. V gradu se nahaja tudi MIKK – Mladinski informativni in kulturni klub, ki ga odlikuje kvalitetna klubska-glasbena scena, sicer pa izvaja kulturni in izobraževalni program za mlade.
Grad obdaja Mestni park, ki je eden najlepših ohranjenih grajskih parkov v Sloveniji in se razprostira na površini devetih hektarjev in pol. Po številu drevnin je med bogatejšimi v Sloveniji, ponaša pa se tudi z bogatim živalskim svetom. V parku najdemo doprsni kip Pisatelja primoža Trubarja, spomenik učiteljem, ki so padli v 2. svetovni vojni, spomenik prvim prekmurskim pisateljem ter 19 organizirano razvrščenih kamnitih litopunktur. Park je priljubljeno zbirališče mladine in prostor za oddih mnogim meščanom, še posebej mladim družinam, saj se v neposredni bližini gradu nahajata ribnik in otroško igrišče.
Od grajskega poslopja skozi park vodi Trubarjev drevored, ki podaljšan s promenado vodi do Evangeličanske cerkve, ki je bila v neogotskem slogu zgrajena v letih 1907-1910. 
Od cerkve se sprehodimo po Trgu zmage, kjer se nahaja Spomenik zmage, ki je bil postavljen v čast sovjetskih vojakov in jugoslovanskih partizanov. V neposredni bližini trga najdemo Restavracijo in pivnico Zvezda, kjer lahko na velikem senčnem vrtu pod kostanji okusite poleg vsakdanje kontinentalne hrane tudi tipične prekmurske jedi. Stavba pa ima velik zgodovinski pomen, saj so z balkona v prvem nadstropju 29.5.1919 razglasili Mursko republiko. V istoimenskem salonu v nadstropju si je danes možno ogledati dokumente iz tistega časa.
Pot nadaljujemo proti Trgu kulture, kjer se nahaja Galerija Murska Sobota, ki ustvarja stalno zbirko sodobne likovne umetnosti Pomurja, predstavlja dela domačih umetnikov in gosti druge razstavljalce. V neposredni bližini stoji Pokrajinska in študijska knjižnica, ki poleg Gledališča Park, Glasbene šole, Ekonomske šole Murska Sobota ter stanovanjsko poslovnega objekta Sončnica predstavlja biser sodobne arhitekture v Murski Soboti.
Od knjižnice se lahko mimo Hotela Diana podamo še proti Stolni cerkvi Sv. Nikolaja, katere poznoromansko jedro s kornim zvonikom izvira s konca 13. stoletja, v letih 1910-1912 pa je bila temeljito prezidana.
Za vse, ki si želijo športa in rekreacije, so na voljo mnogi rekreacijski centri in športni objekti. Izpostaviti velja športno-rekracijski center Fazanerija, kjer na nogometnem stadionu domuje nogometni klub NŠ Mura. V prijetni hladni senci gozda je speljana urejena trim steza, loparje lahko zavihtijo teniški navdušenci, prijetno ohladitev v poletnih mesecih pa ponuja Kopališče Murska Sobota. Na drugi strani mesta pa umetno soboško jezero Kamešnica vabi na ribolov, kopanje ali piknik, v motoričnem parku lahko temeljito razgibate svoje telo, navduši pa tudi ponudba Surf in sup kluba Pomurje ter Panexfun. Ob jezeru se nahaja paviljon Expano, kjer lahko Pomurje doživite v 3D predstavitvi, v restavraciji okusite tradicionalne pomurske jedi, v TIC-u pa dobite podrobne informacije o naši pokrajini ali pa kupite domače proizvode in spominke.
V mestnem središču skozi celo leto potekajo tradicionalne zabavne prireditve. V mesecu februarju Pustovanje, maja Bogračijada in Družinski piknik, junija glasbeni Festival Soboški dnevi, cel julij in avgust Soboško poletje, ravno tako v avgustu mednarodni festival sodobnega plesa Front@, trije tradicionalni kramarski sejmi: Trezino senje 15.oktobra, Miklošovo senje 6. decembra ter Poletni sejem 15. junija. Od začetka junija pa vse do konca septembra pa vsakih 14 dni poteka festival ulične kulinarike Sočna vilica. Meseca avgusta organizirajo tudi ribiški piknik na Kamešnici, na športnem letališču v Rakičanu pa se odvija Aeromiting. 
V številnih restavracijah in barih boste lahko potešili lakoto, pogasili žejo ali pa se v poletnih mesecih zabavali ob živi glasbi.
V Murski Soboti na svoj račun pridejo tudi ljubitelji(ce) nakupovanja, saj so v mestu številne trgovine in trgovska središča. Nekatere rastresene po celotnem mestu, druge zbrane v večjih nakupovalnih središčih na obrobjih mesta. V nakupovalnem središču Maximus se med drugim nahajajo kino Cineplexx, bowling ter biljard. 
V središču mesta se nahaja Turistično informacijski center (TIC) Murska Sobota, ki deluje pod okriljem Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, ki je organizator številnih prireditev v mestu. Tam vas bodo z veseljem seznanili z zanimivostmi in aktualnim dogajanjem v mestu.Lendava

Lendava je kraj v kljunu slovenske kokoši. Ta konec Prekmurja meji na Madžarsko in Hrvaško. Ob vznožju Lendavskih goric se nad strehami hiš dviga Lendavski grad in daje kraju tipično podobo. V prostorih gradu domuje Galerija – Muzej Lendava, kjer je v muzejski zbirki na ogled stalna arheološka, zgodovinska in etnološka razstava ter spominska soba znamenitega lendavskega kiparja Gyorgay Zale. V galerijski zbirki ustanove pa se hrani likovna dediščina lendavskih umetnikov ter zbirka umetnin, nastalih v okviru tradicionalnih mednarodnih kolonij.
Vse do 2. svetovne vojne je bila razvojna sila kraja močna judovska skupnost in Sinagoga Lendava je eden od ohranjenih spomenikov tistega časa. Je ena od dveh preostalih judovskih sinagog v Sloveniji in danes služi kot razstavni in prireditveni prostor. V galerijskih prostorih je na ogled stalna muzejska postavitev Židovstvo Prekmurja, v pritličnem delu pa je na ogled stalna postavitev serije 52 grafik. 
Kot ostale znamenitosti kraja velja izspostaviti tudi judovsko pokopališče, Mestno hišo, evangeličansko cerkev, župnijsko cerkev Sv. Katarine, Muzej meščanstva, tikarstva in dežnikarstva ter Gledališko in koncertno dvorano Lendava.
V Lendavskih goricah se nahaja Kapela svete Trojice, v kateri je na ogled mumija vojskovodje Mihaela Hadika, ki je bil eden največjih junakov iz bojev s Turki.
V Dolgovaških goricah, približno 4 kilometre oddaljenih od Lendave, pa se nahaja Stolp Vinarium. Na 302 metrih nadmorske višine stoji 53,5 metrov visok razgledni stolp, ki ponuja edinstven 360 stopinjski razgled na ravnice in gričevja kar štirih držav – Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Na najvišjo razgledno ploščad se lahko odpravite peš, po 240 stopnicah, ali pa se nanjo udobno povzpnete z dvigalom.
Najbolj prepoznavna jed Lendave, bograč, domuje v Lendavskih goricah. Vsako leto konec meseca avgusta se v starem mestnem jedru Lendave odvija največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji. Prireditev se imenuje Bogračfest. In leta 2011 je takratni predsednik Slovenije Danilo Tuerk Lendavo razglasil za svetovno prestolnico bograča.
Omeniti velja tudi tradicionalno etnološko – kulinarično prireditev Lendavska trgatev. Prireditev je praznik vinogradnikov, ki prepriča s pestrim celodnevnim programom in bogato kulinarično ponudbo. Na tradicionalni povorki skozi staro mestno jedro predstavijo običaje, opravila in noše, ne manjka pa niti folklore, animacije za otroke in zabave pozno v noč.
S še več informacijami o zanimivostih in aktualnem dogajanju v Lendavi vam bodo postregli v Turistično informacijskem centru (TIC) Lendava, ki se nahaj v središču kraja.Gornja Radgona

Ta obmejni kraj pogosto poimenujejo kot »mesto sejmov in penine«. Pisna omemba Radgone kot sejemskega mesta sega v leto 1401. Danes pa Pomurski sejem organizira in gosti mednarodne sejemske prireditve z najrazličnejših področij. Poleg sejmov organizirajo tudi ocenjevanja izdelkov, ki potekajo po mednarodnih kriterijih, zato so njihova priznanja pomemben del tržne uspešnosti nagrajenih izdelkov. 
Radgonske gorice proizvajajo priznana vina, ki zorijo v kleteh grajskega hriba. V vinski kleti že od leta 1852 polnijo zlato in srebrno radgonsko penino. Možni so vodeni ogledi kleti z degustacijami.
Vendar pa kraj zaznamujejo tudi druge zanimivosti, ne le sejmi in penina. Reka Mura ločuje Gornjo Radgono z avstijskim Bad Radkersburgom, a sta kraja močno povezana. Most prijateljstva je simbol, ki povezuje dva kraja, dva jezika in dve državi.
Na visokem griču z lepim razgledom na okolico stoji Radgonski grad. Na grajskem griču pa Cerkev Sv. Petra. Pod hribom cerkve na majhnem trgu stoji obeležje v spomin na 10. obletnico vojne za samostojno Slovenijo. Na plošči je napis »Nikoli več« v treh jezikih.
Stalna muzejska zbirka Radgonski mostovi je na ogled v edinstveno oblikovani zgradbi iz začetka 17. stoletja, imenovani Špital. Poleg Špitala pa se lahko sprehodimo mimo Aleje velikih, kjer stojijo doprsni kipi znamenitih Radgončanov.
Mestni park s platojem za prireditve, otroškim igriščem in vodometom je namenjen oddihu in druženju. Povezan je s Turistično – športnim parkom Trate, ki razpolaga z raznolikimi športnimi površinami.
Ljubitelji narave pa se lahko sprostijo v Gozdnem parku Lisjakova struga. Ta naravni biser ob reki Muri je namenjen rekreaciji ter spoznavanju flore in favne.
Pri Mostu prijateljstva najdete Turistično informacijski center (TIC) Gornja Radgona, kjer se lahko še podrobneje pozanimate o kraju in okolici.